KULEBIAK - Teresa Wolińska
Ciasto
0,5 kg mąki
50 g drożdży –rozrobic z cukrem
¾ szkl mleka –lekko podgrzać
0,5 łyżeczki soli –do mąki wsypać
2 jajka
1 łyzeczka cukru wsypać do drozdży
3 łyzki masła roztopić
1 jajko do posmarowania
Farsz
80 g suszonych grzybów
300 g kapusty kiszonej
Sól pieprz
3-4 ziarnek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
Piec w piekarniku 160 stopni -40 min
MATIAS W SURÓWCE - Teresa Wolińska
Matiasy wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki- ułożyć
na półmisku
Surówka –2 pory i 4 jabłka
Pory sparzyć ,pokroić w drobna kostkę
Jabłka słodkie i twarde pokroić w drobna kostkę
Dodać majonez i wymieszać
Surówkę położyć dookoła ryb
SMACZNEGO !
KLUSKI Z MAKIEM - Ela Pikosz
Składniki:
- 10 dag mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki wody (letniej)
- 3/4 szkl maku
- pół szkl cukru
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
- kilka orzechów
- 4 dag masła
Wykonanie:
Z mąki, jajka, wody, zagnieść i wyrobić niezbyt twarde
ciasto , rozwałkować 2 placki, przesuszyć. Pokrajać je w pasy szerokości 5 cm,
złożyć. Pasy pokrajać na kluski szerokości 0,5cm, ugotować w osolonej wodzie,
odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć, rozłożyć na półmisku cienką warstwą.
W przeddzień wsypać mak do wrzącej wody, zagotować,
pozostawić w wodzie do wystudzenia, następnie wylać na sito i pozostawić do
odsączenia. Mak zemleć dwukrotnie w maszynce, dodając do drugiego mielenia
cukier. Zmielony mak wymieszać z miodem, drobno posiekanymi orzechami,
śmietanką. Przed podaniem kluski odgrzać na wrzącej wodzie, polać odcedzone
stopionym masłem, ułożyć równą warstwą na salaterce, przykryć kopczykiem maku.
Można go przyprawić cukrem waniliowym lub innym aromatem, można też dodać
skórkę pomarańczową ugotowaną w syropie.
Dla śpieszących się
rada: czynności związane z przygotowaniem maku można skrócić wykorzystując
dostępną w sklepach masę makową z bakaliami i miodem, dodajemy wówczas jedynie
śmietankę i możemy wg własnego uznania dodać nasze ulubione bakalie.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz